Leírás

Utazás: autóbusszal

Ismertető

turafokozat

Indulás 06.00 órakor Budapestről. Folyamatos utazás Szlovákiába, útközben egy technikai megállással. Délelőtt érkezünk meg a Szlovákia leglátogatottabb cseppkőbarlangját rejtő Deményfalvi-völgyben található Szabadság-barlanghoz. A parkolóból mintegy 20 perces gyalogtúrával érjük el a barlang bejáratát (400 méter, 67 méter szintkülönbség). A cseppkövekkel gazdagon díszített Deményfalvi Szabadság-barlang járataiban és termeiben csodálatos cseppkőképződményekben gyönyörködhetünk, túránk érinti a legszebb és legnagyobb látogatható termeket, így eljutunk a Nagy-terembe, a Rózsa-terembe és a Király-galériába. A földalatti járatokban hófehér lágy cseppkőkérgeket, különleges tavi cseppkőkérgeket és szivacsképződményeket láthatunk a több mint másfél órás túra során. A túra hossza 2 150 m, szintkülönbsége 86 m, 1 118 lépcsőfokkal. A látogatási időtartam kb. 100 perc. A barlang átlaghőmérséklete 6,1 – 7°C között van.

A barlangtúrát követően visszatérünk az autóbuszhoz, és elindulunk a Liptói-Tátra lábánál található Perbenye (Pribylina) községbe. Rövid utazás után részben önállóan, részben helyi vezető irányításával megtekintjük a település szélén található Liptói Falumúzeumot, amelyet a szentmáriai víztározó (Liptovská Mara) létrehozásakor elárasztott falvak legértékesebb építészeti emlékeiből hoztak létre. Szlovákia legfiatalabb falumúzeumának kiállítása a XIX-XX. század fordulója idején élő liptói lakosság lakáskultúráját mutatja be. A skanzen hűen tükrözi Liptó mindennapjait, a látogatók megismerhetik a liptói falvak egykori életét, a szegények kunyhóitól egészen a falu leggazdagabb polgárának házáig. A fából készült népi építészeti emlékek mellett a skanzen legszebb látnivalója az elöntött terület két legértékesebb épülete a XIV. századi eredetű gótikus-reneszánsz párisházai (Parížovce) kastély, valamint a védőfallal körülvett, fehérre meszelt korai gótikus Szent Mária templom hű mása. A falumúzeum saját állatparkkal is rendelkezik, elsősorban háziállat- és baromfitartással foglalkozik, a kicsik nagy örömére állatsimogató is van.

A falumúzeum megtekintése után ismét buszra szállunk, és egy szintén rövid utazás után érkezünk meg a Rózsahegy közelében található eredetei liptói sajtkészítő mintagazdaságba. A liptói túró és sajt hazájában lehetőség lesz megkóstolni és megvásárolni a kitűnő liptói sajtokat és túrókat, melyhez a helyi pékségben frissen sütött kenyeret és finom péksüteményeket vásárolhatunk, illetve a kolibához tartozó étteremben fakultatív ebéd keretében kóstolhatjuk meg a helyi finomságokat. Késő délután hazaindulás, szintén egy technikai megállással, érkezés Budapestre az esti órákban.

Hogyan készüljünk a látogatásra:
A barlang bejárata egy rövid, közepesen nehéz emelkedőt leküzdve érhető el, amely azonban normál kondícióval teljesíthető. A barlangba lépés előtt ajánlatos megpihenni, hogy a szervezet zökkenőmentesen tudjon alkalmazkodni a barlangi környezethez.

Öltözködésre vonatkozó információ:
Bár a túrák a nyári időpontokban indulnak, kérjük vegyék figyelembe, hogy a barlangban a hőmérséklet viszonylag alacsony, ezért meleg ruha feltétlenül szükséges, ahogyan a zárt, vízálló cipő, bakancs is elengedhetetlen.

Az ár tartalmazza:

Utazás autóbusszal

Az ár NEM tartalmazza:

Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás, programok költségei

Várható költségek:
Belépő a cseppkőbarlangba felnőtt kb. 15 €/fő
Belépő a Falumúzeumba felnőtt kb. 5 €/fő

Fakultatív ebéd:
kb. 10 Euro/fő (helyszínen fizetendő)

Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem a járulékos költségeket is tartalmazzák. (foglalási díj, helyi idegenvezető, szervezési költség)

Az utazás min. 35 fő részvételével indul.

Elérhető szobák:

  • Egy napos

Ár információk:

  • Baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás: 550 Ft
  • Autóbuszjegy: 9900 Ft

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment